>

Thursday 8 February 2007

Prešeren je POP


Če bi Prešeren živel v današnjem času, bi namesto Dekletom, svojo pesem naslovil kar Cosmopolitankam:
„Fante zbiraš si prevzetna, se šopiriš, ker si zala; varji, varji, da priletna samka se ne boš jokala!“

Prešeren je v trendu. Konec preteklega leta so raziskave najbolj iskanih internetnih osebnosti pokazale, da je pesnik drugi najbolj iskan slovenski moški na spletu. Če tole poezijo spremenimo v prozo - pojasnimo, da je v internetnih brskalnikih močno prehitel Omarja Naberja, Jana Plestenjaka in celo karizmatičnega predsednika države!
Očitno še vedno buri našo domišljijo … o, le zakaj?

Poprešeren art: Petra C.
Avtor članka: Marta L. - celoten članek je objavljen v Cosmopolitanu, ki bo v prodaji do 22. februarja.

9 comments:

  1. tale pop presern mi je pa nekam znan, hm...

    ReplyDelete
  2. @bb - ja, tud meni je ... pred enim letom ga je neka whatever firma prodajala kot ozadja za telefone, takratna njihova ilustratorka jim je ekskluzivno naredila popart prešerna za 8.februar 06 - no, in verjetno ga danes tudi naokoli šopajo in lepo služijo miljone (na njen račun) ...

    Banda pokvarjena ;)

    ReplyDelete
  3. Jah, no Marta, ne rabiš biti tako jezna, na verjamem sicer, da bando pokvarjeno. Danes obstajajo pogodbe, pa Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, pa 22. člen tega zakona, pa podrobno opredeljene materialne pravice (pravica distribucije, predelave...). In če si te zaščite ne zagotoviš se potem ne smeš jeziti na izkoriščanje. Pop Prešeren je pa seveda zelo kul. :)

    ReplyDelete
  4. @maki - imaš prav, me pa res razhudi, kadar avtor rabi - kadar pride do izkoriščanje in preprodajo njegovega avtorskega dela (yes, it happened to me) cel kup denarja za odvetnika, pa še časa za tožarjenje in vsega, pa še ni zagotovila, da bo "bastard" plačal, ker mu je prodajal avtorsko delo ... na koncu potem potegne seveda takratko, navkljub zakonom, ki naj bi ga ščitili. Na avtorski agenciji pa ti še enega nasveta na dajo zastonj.

    ReplyDelete
  5. Ja, ni to glih najbolj fino vse skupaj. Meni se zdi samo to, da ZASP (http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r06/predpis_ZAKO4856.html) ni tako slaba osnova. Sodišča, odvetniki ali celo avtorska agencija so potem seveda zgodba zase.

    Meni se zdi še precej večja težava v sami industriji. Naj gre za oblikovanje, ilustracijo ali fotografijo, težko bi to pri nas sploh imenovali industrija. In sami se bomo morali pobrigati in to spraviti na raven spodobne dejavnosti, ker samo od sebe se bo seveda zgodilo zelo malo ali nič.

    ReplyDelete
  6. http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r06/predpis_ZAKO4856.html

    je link kjer je ZASP dostopen. Po moje obvezno gradivo vsakega v tem poslu.

    ReplyDelete
  7. Ej, oprosti Marta, ker ti smetim komentarje. V unem linku pride na koncu .html

    :)

    ReplyDelete
  8. @Maki - hvala ti, povem pa po pravici, da mi na misel ne pride več da se poslužujem zakona - enostavno raje rečem uredniku, direktorju, ali pa komerkoli, ki je kršil moje avtorske pravice "Stari, ne ga srat, kako se bova zmenila?" kakor pa da bi šla po zakoniti poti tožbe, ki je očitno narejena le za tiste, ki imajo dovolj kapitala, da se lahko s tem zafrkavajo.

    ReplyDelete
  9. Ja, to ti vse verjamem. In upam, da te upoštevajo. Res. Hotel sem povedati, da je te zadeve treba urejati pred pričetkom dela, sodelovanja. S pogodbo, dogovorom in to. Samo, saj vemo, potem bo kdo drug uletel, ne?

    Ker materialne pravice so v tem zakonu dokaj natančno opredeljene (pravica do distribucije, predelave...). O tem, da bi kdo v Sloveniji za svoje delo dobival recimo 'tantieme' že zelo dolgo nisem slišal. Kar je recimo v Franciji zelo običajna praksa. Pri nas to kvečjemu dosežejo industrijski oblikovalci. Se mi zdi.

    ReplyDelete